Şemsiye, güneş veya yağmurdan korunmak amacıyla kullanılan, açılıp kapanabilen, su geçirmez kumaştan üretilen taşınabilir bir eşyadır. Antik Mısır ve Yunan sanat eserlerinde yer aldığı için yaklaşık dört bin yıl önce icat edildiği tahmin edilmektedir. Bu dönemdeki şemsiyelerin daha çok güneş ışınlarından korunmak için üretildiği düşünülür. Yağmurdan korunmak amacıyla kullanılan ilk şemsiyenin Çin’de üretildiği bilinir.
Batı Avrupa’da şemsiye ilk kez 16. yüzyılda kullanılır ve başlarda aksesuar amacıyla taşınır. 19. yüzyılda İngiltere’de şemsiye seri üretimine geçilmiştir. Başlangıçta üretiminde tahta kullanılır ancak Samuel Fox’un çelik tel kullanmasıyla birlikte çelik tel kullanılır. Türk tarihinde ilk örneğine 19. yüzyılda Osmanlı Devleti’nde rastlanır. İstanbul’da yaşayan bir İngiliz’in üretimiyle ilk yerli şemsiye üretilmiştir.
Şemsiye Ne Tür Kumaştan Üretilir?
Yağmurdan korunmak için kullanılan şemsiyeler su geçirmez kumaştan, güneşten korunmak için olanlarsa pamuklu veya polyester kumaşlardan üretilir.
Şemsiye Ne Amaçla Kullanılır?
Şemsiye, Mezapotamya’da güneş ışınlarında korunmak için, Londra’da ilk başlarda kadınların kullandığı bir aksesuar olarak ve ilk kez Çin’de yağmurdan korunmak için kullanıldı. Yağmurla güneşten korunmak için ve aksesuar olarak kullanılmaya devam edilir. Fotoğraf çekerken ışığın yönlendirilmesi amacıyla da kullanılır.
Şemsiye Çeşitleri
El şemsiyelerinin yanı sıra günümüzde evde, bahçede, mağazalarda kullanılan ve geniş alanları gölgelemeye yarayan şemsiyeler mevcuttur. Güçlü alüminyum gövdeye sahip ve geniş alanları gölgelendirmek amaçlı kullanılan dev şemsiyeleri kare, Fransız ve yuvarlak olarak kendi içinde kategorilendirebiliriz. Her biri farklı özelliklere sahip dev şemsiyeler ayrıca uzun ömürlü olması sebebi ile cafe, restaurant, bahçe, havuz gibi alanlarda sıkça tercih edilmektedir.